Siyez Unu Faydaları Nelerdir

Son yıllarda organik ürünlerin arasında en popüler besinlerden biri olan siyez unu, bugün kullanılan unun atası olarak bilinir. Kaplıca buğdayı olarak bilinen ve Kastamonu’da yetiştirilen siyez  buğdayının geçmişi ise yaklaşık 12 bin yıl öncesine kadar dayanır. Dünyanın ilk buğdayı olan siyez buğdayının genetiği değiştirilmemiştir. Lifli yapısı ve besleyici özelliklerinden dolayı beyaz un yerine kullanımı tavsiye edilen siyez unu beyaz una göre çok az miktarda gluten içerir. Taş değirmende öğütülen siyez buğdayından elde edilen siyez unu günümüzde Okurlar Gıda güvencesi ile online internet satış sitemizde ve dağıtım noktalarında satılmaktadır.

 

B vitaminleri bakımından oldukça zengin olan siyez unu A ve E vitaminleri de içerir. Faydalı birçok mineral içeren siyez unu lif içermesi ile sindirim sistemine de oldukça faydalıdır. Selenyum fosfor, demir, magnezyum, folik asit ve çinko mineralleri içeren siyez unu beslenme uzmanları tarafından da faydalı karbonhidratlar olarak nitelendirilir ve beyaz ekmek yerine tüketilebilir.

Siyez Unu Metabolizma Hızlandırır; Siyez unu lif ve protein içerdiği için tüketildiği zaman metabolizma üzerinde olumlu etkileri vardır. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan siyez unundan yapılan ekmekler tokluk süresini de uzatır.

Siyez Bulguru Faydaları, Siyez Bulguru Pilavı Tarifi

Siyez Unu Kan Şekerini Dengeler; Siyez ununun glisemik endeksi beyaz una göre düşüktür ve kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Beyaz un ise glisemik endeksi yüksek olduğu için kan şekerini hızla yükseltir ve kısa sürede düşürdüğü için acıkmaya neden olur. Ancak siyez unu kan şekerini yavaş yavaş yükselttiği için tokluk süresini de uzatır. Böylece kısa süreli açlık krizleri yaşanmasına neden olmaz. Diyabet hastalarının da porsiyon kontrolü yaparak tüketmesi önerilir.

Siyez Ununun Sindirim Sistemine Etkisi; Lifli besinler sindirim sisteminin en önemli yardımcısıdır. Glisemik endeksi yüksek beyaz un ve tatlılar sindirim sisteminin zayıflamasına neden olurken, lif zengini besinler sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlık ve mide şişkinliği gibi rahatsızlıkların azalmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur.

Siyez Ununun Kolesterole Etkisi; Siyez unu kolesterol içermez. Kolesterol hastaları da kolesterolü dengelemek için siyez unundan yapılan siyez ekmeğini porsiyon kontrolü yaparak tüketebilir.

Hamileler ve Emziren Anneler; Siyez unu besleyici özelliği sayesinde içerdiği vitamin ve minerallerle anne sütünün artmasına yardımcı olur. Ayrıca siyez ununda bulunan folik asit minerali hamilelikte hem annenin hem de bebeğin gelişimi için oldukça faydalıdır.

Siyez Unu Kolon Kanserinden Korur; Siyez unu besleyici vitaminler ve içerdiği lif sayesinde kolon ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltır.

Siyez Unu Radyasyondan Korur; Siyez unu radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklı bir besindir.

Siyez Ekmeği Faydaları

Siyez Unu Doymamış Yağ Bakımından Zengindir; Siyez unu doymamış yağ içerir ve doymamış yağ zinciri asitleri sağlığımız için faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve kilo vermeye yardımcı olur.

Siyez Unu Besin Değeri

Siyez unu besin değeri olarak oldukça zengindir. Kompleks karbonhidrat içerir ve tok tutar. Besleyici özelliklerini içerdiği vitamin ve minerallerden alan siyez unu gluten oranının düşük olması ile de dikkat çekmektedir. Çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için siyez unu tavsiye edilmez. Ancak siyez ununda gluten oranı çok düşüktür ve beyaz una göre gluten alerjisine neden olmaz. Siyes unu besin değerleri;

  • 100 gram siyez ununda yaklaşık 340 kaloridir.
  • 12 gram protein
  • 1,78 gram yağ
  • 9,72 gram diyet lifi
  • 32 mg kalsiyum
  • 0,09 mg E vitamini
  • Ayrıca, B1, B2, B12 vitamini fosfor, sodyum içeren siyez unu diyet yapanlar, kilo korumak isteyenler ve şeker hastaları tarafından tüketilebilir.

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir

Siyez Unu Nerede Yetişir

Ülkemizde Kastamonu ile özdeşleşen siyez buğdayı Kastamonu ve çevresinde yetişmektedir. Taş değirmenlerde öğütülerek elde edilen siyez unu aktarlarda, organik ürün satan yerlerde satılmaktadır. Siyez unundan yapılan ekmekler de satılmaktadır. Siyez ununu evde yapacağınız krep, poğaça, pankek gibi ürünlerde kullanabilir ve evinizde siyez ekmeği de yapabilirsiniz.

Siyez Ekmeğinin Faydaları

siyez ekmeğinin faydaları
siyez ekmeğinin faydaları

12 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan siyez ununun yapıldığı buğdayın içinde 14 kromozom vardır. Bu buğday genetiği değiştirilmemiş organik bir üründür.Son dönemde her türlü ekmek tüketimine karşı olan Canan Karatay hocamızın da genetiği değiştirilmemiş olan siyez unundan yapılan siyez ekmeğine karşı olmadığı bilinmekte. Peki siyez ekmeğinin faydaları nelerdir, gelin şimdi siyez ekmeğinin faydalarına bakalım:

  • Siyez ekmeği lif bakımından çok zengindir ve sindirimi kolaydır.
  • Siyez ekmeğinin karbonhidrat az, protein miktarı fazladır.
  • Siyez ekmeği içerdiği folik asit sayesinde hamilelerin tüketmesinde özellikle tavsiye edilir.
  • Siyez ekmeğinin yağ oranı az olduğu için kolesterol de içermez.
  • Siyez ekmeği kan şekerini dengelediği için özellikle diyabet hastalarının tüketmesinde tavsiye edilir.
  • Küf yapmaz ve bayatlaması uzun sürer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir